Zeci de români mor anual în țări străine după ce s-au stabilit acolo pentru a avea un trai mai bun, însă repatrierea trupului în România este un proces costisitor pe care nu și-l permit toate familiile îndurerate.
Costurile repatrierii trupului pot fi reduse semnificativ dacă familia se ocupă singură de întocmirea documentelor necesare transportului, respectiv și pașaportul mortuar, relatează cugetliber.ro.
Există mai multe firme la care românii pot apela pentru a repatria trupul persoanei decedate, însă de multe ori costurile pot ajunge la câteva mii de euro, sume pe care unele persoane nu și le permit.
O altă condiție pentru repatriere este sicriul care trebuie să fie conform normelor europene. Prețul unui astfel de sicriu variază, însă se pot găsi și unele la un preț relativ accesibil de 350 de euro.
Astfel, repatrierea unui român care a murit în Spania, Anglia sau Italia, poate costa între 3.000 și 6.000 de euro, fiind incluse costurile pentru procedurile și documentele pentru întocmirea pașaportului mortuar, precum și cele de transport (terestru sau / și aerian).
În cazul decesului unui cetăţean român pe teritoriul altei ţări, familia trebuie să contacteze o firmă de servicii funerare şi să achite costurile stabilite de aceasta. Firma de servicii funerare se ocupă de procurarea documentelor necesare repatrierii corpului neînsufleţit al cetăţeanului român. În cazul în care familia nu dispune de suma de bani necesară transportului, autorităţile vor proceda la înmormântarea sau incinerarea defunctului, într-un cimitir, pe cheltuiala autorităţilor locale.
În cazul în care familia doreşte şi dispune de suma necesară repatrierii cadavrului, ambasada sau consulatul va elibera un paşaport mortuar. Pentru eliberarea acestuia sunt necesare următoarele documente:
• documentul de identitate românesc al persoanei decedate, în original;
• certificat de deces eliberat de Registrul Civil din oraşul respectiv, legalizat cu apostila conform Convenţiei de la Haga;
• certificat medical de deces – în cazul decesului în spital sau autorizaţia judecătorească de repatriere a cadavrului în cazul morţii violente sau a morţii survenite la domiciliu sau în locuri publice;
• actul de îmbălsămare/efectuare a tratamentului antiputrefactiv dat de medicul legist;
• autorizaţie de înhumare dată de judecătorie;
• autorizaţia de transport dată de autorităţile sanitare
• itinerariul sicriului.
Informaţii utile privind repatrierea
• Decesul trebuie înregistrat la autorităţile locale din ţara respectivă;
• Decesul poate fi înregistrat şi la ambasada sau consulatul României din ţara respectivă (nu este obligatoriu). Asta ar permite eliberarea de către ambasadă sau consulat a unui certificat de deces românesc;
• Dacă decesul a fost cauzat de o acţiune violentă, atunci solicitaţi intervenţia autorităţilor locale de poliţie pentru investigarea cazului; efectuarea investigaţiilor poate întârzia procedura de transport a corpului neînsufleţit în România;
• Pentru transportul internaţional al corpurilor neînsufleţite este necesar paşaportul mortuar; paşaportul mortuar se eliberează de ambasadele sau consulatele României.
Sursă FOTO: Pixabay / caracter ilustrativ